Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Fox terrier



Fox Terrierul are două variante. Fox Terrierul cu păr sârmos şi Fox Terrierul cu păr neted. Este un câine de statură mică, dar deosebit de activ, rapid in mişcări, prietenos şi neînfricat. Au un cap alungit, iar spatele este relativ scurt şi drept. Blana de pe corp este densă, cu o textură deosebit de puternică si ţepoasă, aproape de piele având o blană moale la atingere, la fel de deasă. In medie, are 39 cm si 7 kilograme în cazul celui sârmos. Este un câine extraordinar de inteligent, dar nu de putine ori poate fi extrem de încăpăţânat, ca toţi terrierii.

Istorie

La începuturi, erau utilizaţi pentru a descoperi vizuinele in care se ascundeau vulpile, la vânătoarea de iepuri sau a altor animale, mare parte din ele dăunătoare. Astăzi, sunt folosiţi şi la vânat, dar preponderent sunt animale de companie. Există mai multe teorii despre provenienţa rasei, însă, cea mai pertinentă este cea care susţine că provine din încrucişarea următoarelor rase Old English Terrier, Black and Tan Terrier, Bull Terrier, Greyhound şi Beagle. În cadrul vânătorilor de vulpi, rolul lor era de a lătra când descopereau bârlogul, vânătorul fie împuscând direct animalul, fie aşteptând ca acesta să fugă din vizuina, deranjat de lătrăturile şi de faptul ca terrierul începe să sape după el. Diferenţierea celor două tipuri, cea cu par neted şi cea cu par sârmos începe prin secolul al XIX-lea. Standardele pentru acest câine au fost trasate in anul 1876, de oficialii de la The Fox Terrier Club, pe atunci existând câteva diferenţe faţă de standardele impuse astăzi. Sir Arthur Conan Doyle creatorul celebrului personaj Sherlock Holmes era un apropiat al Fox Terrierului Sârmos.

Caracteristici

Acest câine este unul deosebit de prietenos, devotat si afectuos, dar care dispune si de o personalitate distincta si deosebit de accentuata. Devin foarte protectori dacă simt că unul din membrii familiei este ameninţat de ceva, sau se afla în pericol. Se descurca de minune cu copii şi sunt câinii ideali pentru o familie. În ceea ce priveşte animalele de casa, mai ales dacă acestea sunt pisici, trebuie socializaţi de mici cu ele, pentru ca altfel le vor vana cât este ziua de lungă. Stăpânii care mai dispun şi de o gradină ar putea avea surpriza de a vedea că aceasta este săpată, obicei care trebuie corectat, pentru ca nu se vor opri până nu o vor vedea săpată pe toată, numai că totul se poate corecta prin dresaj, de la o vârstă fragedă. Nu au probleme de adaptare, simţindu-se la fel de bine dacă dorm afară sau în casă.

Utile

Părul sârmos necesită, de doua-trei ori pe an, un trimat (eliminarea părului mort). A nu se confunda tunsul cu trimatul, sunt două operaţiunii complet diferite. Tunsul este dăunător fox terrierului sârmos, degradându-i calitatea parului. În ceea ce priveşte durata de viaţa, ea este situată la 9-15 ani, cu o medie stabilită, de 13-14 ani. La naştere, o femelă poate aduce pe lume între patru-şase căţei.

Dresajul unui asemenea câine trebuie să fie realizat cu consistenţă şi fermitate. Le place foarte mult să latre si să sape. Pot fi foarte dominanţi cu celelalte animale, astfel ca trebuie socializaţi de mici. Este o rasa plina de energie, care nu iubeşte nimic mai mult decât o plimbare lungă. Sunt foarte agili, se descurcă bine in ceea ce priveşte jocurile cu mingea. Se bucură nespus dacă au la dispoziţie o curte în care să se joace cu copii şi, cu cat termină joaca mai murdari şi mai obosiţi, cu atât mai bine.

Boli

Rasa este cunoscută ca fiind una extrem de puternică, ce nu are probleme de sănătate. Mai mult decât atât, bolile de c

are este uneori afectată sunt comune, neexistând vreun semn că acest câine suferă de o afecţiune genetică, transmisibilă. Tocmai de aceea, crescătorii nu au avut practic bătaie de cap cu acest câine, el nefiind supus vreunui test. La fel de mulţumiţi sunt şi stăpânii, care au parte de un câine sănătos şi deosebit de rezistent la boli.













Înapoi la Grupe de Câini
Sursa Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu